energie pozitiva

fii acolo unde se intampla lucruri pozitive… fii tu cel ce le genereaza…

iubirea de frumos – limbaj universal al descatusarii energiei si implinirii aspiratiilor…

Sunt cativa ani de cand am asistat la proiectia unui excelent documentar, in spatiul amenajat in fata Ateneului Roman pe parcursul desfasurarii festivalului „George Enescu”.

Si astazi imi e proaspat in minte efortul facut de catre renumitul dirijor Daniel Barenboim pentru a oferi tinerilor muzicieni palestinieni o perspectiva cat mai placuta a manifestarii fiintei si infratirii umane, a bucuriei reusitei personale in incercarea lor de a-si depasi trauma conditiei lor zilnice de locuitori ai unei tari pe cale de disparitie.

Impreuna cu acesti tineri, a format o orchestra camerala si, in calitate de dirijor si mentor, i-a condus dincolo de hotarele pe care nu le parasisera niciodata, la cateva festivaluri europene si chiar la un concurs sustinut in Israel.

Documentarul prezinta detaliat pasii urmati: – efortul depus de Barenboim pentru convingerea elevilor si parintilor de a accepta participarea la proiect, dificultatile intampinate pe parcursul turneului, lacrimile de bucurie de pe chipul tinerilor la aplauzele primite pretutindeni pentru interpretaea lor plina de traire si, intr-un final, bucuria revederii celor dragi la reintoarcerea acasa, chiar si dupa strabaterea coridoarelor create de zidurile ridicate si barajele de la granitele teritoriilor ocupate.

Poate ca aceste ganduri nu ar fi fost scrise, daca in ultimul interviu al emisiunii „Garantat 100%”, realizata maiestrit de Catalin Stefanescu, n-ar fi dialogat cu inteleptul scriitor David Grossman, de origine israeliana, multiplu premiat pentru literatura si pace, tradus in peste 3o de limbi, profund marcat de pierderea fiului in timp ce acesta isi executa serviciul militar intr-unul din teritoriile ocupate.

Mesajul scriitorului Grossman e un indemn peste timp, pentru fiecare dintre noi, de a pune in centrul preocuparilor valorile infratirii umane, valori ce ofera perspectiva cresterii comune intr-un climat de pace: „Un popor razboinic va aduce in fruntea sa pe cei mai destoinici luptatori. Si e firesc asa. Insa, daca la conducere nu vor fi si oameni care sa stie a face si altceva, toata istoria se va repeta intr-o continua escalada a fortei, fara a oferi nicio sansa oamenilor ce inteleg cu adevarat aspiratiile pentru frumos, valori ce motiveaza dezvoltarea fiintei umane si inaltarea ei spirituala.”

Un răspuns la „iubirea de frumos – limbaj universal al descatusarii energiei si implinirii aspiratiilor…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: