energie pozitiva

fii acolo unde se intampla lucruri pozitive… fii tu cel ce le genereaza…

5 cai de a cultiva convingeri constructive ce te conduc la rezultatele excelente dorite de tine

flying-high2Nasterea desavârsirii: credinta sau convingerea
„ Omul este ceea ce crede el ca este.” – Anton Cehov

În minunata sa carte, Anatomy of an Illness (Anatomia unei boli), Norman Cousins reda o povestire educativa despre Pablo Casals, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea. Este o povestire despre credinta si reînnoire, din care putem învata cu totii.

Cousins povesteste cum l-a întâlnit pe Casals doar cu putin înainte ca marele violoncelist sa împlineasca 90 de ani. Cousins spune ca era aproape dureros sa-l urmaresti pe batrân cum îsi începea ziua. Slabiciunea sa si artrita îl faceau neputincios sa se îmbrace singur. Emfizemul de care suferea îi împiedica vizibil respiratia. Mergea târsâit, cocosat, cu capul îndreptat înainte. Avea mâinile umflate, cu degetele anchilozate. Parea un om foarte batrân, foarte obosit.

Înainte sa manânce, s-a îndreptat catre pian, unul din multele instrumente muzicale pe care Casals le stapânea cu maiestrie. Se aseza cu mare greutate în fata lui. Parea sa faca un efort îngrozitor ca sa-si puna degetele anchilozate si umflate pe clapele pianului.

Apoi s-a întâmplat ceva miraculos. Casals s-a schimbat dintr-o data în întregime în fata ochilor lui Cousins. A intrat într-o stare productiva si facând acest lucru, si-a schimbat fiziologia în asa masura încât a început sa se miste si sa cânte, lasând sa se vada rezultatele atât asupra corpului lui cât si asupra pianului, rezultate care nu ar fi fost posibile decât pentru un pianist flexibil, puternic si sanatos.

Asa cum spune Cousins, „Degetele i s-au desclestat încet si s-au îndreptat catre clape, întocmai ca mugurii unei flori care se îndreapta catre lumina soarelui. I s-a îndreptat spatele. Parea sa respire mai usor.” Numai gândul de a cânta la pian i-a schimbat total starea si astfel si eficienta corpului. Casals a început cu Clavecinul bine temperat de Bach, cântând cu mare maiestrie si siguranta. Apoi se lansa într-un concert de Brahms, iar degetele lui pareau ca se luasera la întrecere pe clape.

batranul si pianul„întregul lui corp parea sa se fi contopit cu muzica,” scria Cousins. „Nu mai era rigid si contorsionat, ci suplu si gratios si complet eliberat din strânsorile artritei.” Când s-a ridicat de la pian parea o cu totul alta persoana decât cea care se asezase ca sa cânte. Era mai drept si mai înalt; mergea fara sa târsâie picioarele. S-a îndreptat catre masa cu micul dejun, a mâncat pe saturate, apoi a plecat sa faca o plimbare pe plaja.

De obicei ne gândim la convingeri ca la niste crezuri sau doctrine, si asta si sunt multe dintre ele. Dar în sensul cel mai elementar, o convingere este orice principiu calauzitor, orice dicton, credinta religioasa sau pasiune care poate da un sens vietii. Ne stau la dispozitie nenumarati stimuli.

Convingerile sunt niste filtre organizate, prestabilite, pentru modul cum percepem ceea ce ne înconjoara. Convingerile sunt ca niste comandanti ai creierului. Atunci când credem cu tarie ca ceva este adevarat, este ca si când am da o comanda creierului nostru în legatura cu felul în care îsi reprezinta ceea ce se întâmpla.

Casals credea în muzica si în arta. Iata ce a dat frumusete, ordine si noblete vietii lui si iata ce zilnic facea înca minuni pentru el. Pentru ca el credea în puterea transcendentala a artei lui, care îi dadea niste puteri ce sfideaza aproape capacitatea de întelegere. Convingerile lui îl transformau zilnic dintr-un batrân obosit într-un geniu plin de vitalitate. În sensul cel mai profund, îl tineau în viata.

John Stuart Mill scria odata: „Forta unei persoane care are o credinta este egala cu forta a 99 de oameni care au doar interese.”

Iata de ce convingerile deschid calea catre desavârsire. Convingerea trimite o comanda directa catre sistemul vostru nervos. Atunci când credeti ca ceva este adevarat, chiar intrati în starea ca acel ceva este adevarat. Mânuite cu pricepere, convingerile pot fi cele mai puternice forte care sa creeze binele în viata voastra.

Pe de alta parte, convingerile care va limiteaza actiunile si gândurile pot fi tot atât de devastatoare pe cât de datatoare de putere sunt convingerile productive.
De-a lungul istoriei, religiile au însufletit milioane de oameni si le-au dat taria sa faca lucruri de care ei nu se credeau în stare.

flying-highConvingerile ne ajuta sa eliberam resursele cele mai pretioase din adâncul nostru, creând si dirijând aceste resurse în sprijinul rezultatelor pe care urmarim sa le obtinem.

Convingerile sunt busola si hartile care ne ghideaza catre telurile noastre si ne dau sentimentul de siguranta ca vom ajunge acolo.

Fara convingeri sau priceperea de a patrunde la ele, oamenii pot fi lipsiti de puteri. Sunt precum o motocicleta fara motor sau fara ghidon.

Cu convingeri calauzitoare puternice, aveti puterea sa treceti la fapte si sa creati lumea în care sa vreti sa traiti. Convingerile va ajuta sa vedeti ce anume vreti si va dau puteri sa obtineti acele lucruri.

De fapt, în comportamentul uman nu exista forta mai puternica decât credinta. În esenta, istoria omenirii este de fapt istoria credintei umane.

Cei care au schimbat istoria – fie Christos, Mahomed, Copernic, Columb, Edison sau Einstein – au fost oamenii care ne-au schimbat convingerile.

Pentru a ne schimba propriul comportament, trebuie sa începem cu schimbarea convingerilor noastre. Daca vrem sa copiem desavârsirea, trebuie sa învatam sa copiem convingerile celor care ajung la desavârsire.

Cu cât aflam mai mult despre comportamentul uman, cu atât aflam mai mult despre puterea extraordinara pe care o au convingerile asupravietii noastre.

În multe privinte, acea putere sfideaza modelele logice pe care le avem multi dintre noi. Este însa limpede ca, chiar la nivel fiziologic, credintele (reprezentari interne corespunzatoare) au control asupra realitatii.

Nu cu mult timp în urma s-a întreprins un studiu asupra schizofreniei. Într-unui din cazuri era vorba de o femeie cu personalitate dubla. În mod normal, nivelurile glicemiei ei erau perfect normale. Dar în momentele când credea ca este diabetica, întreaga ei fiziologie se schimba în asa fel încât sa semene cu cea a unui diabetic. Convingerea ei devenea realitate.

Tot în acest spirit, s-au facut numeroase studii în care o persoana aflata în transa hipnotica este atinsa cu o bucata de gheata care îi este reprezentata ca o bucata de metal încins. În locul atins apare invariabil o arsura. Ceea ce a contat nu a fost realitatea, ci convingerea – comunicarea neîndoielnica directa catre sistemul nervos.

placeboCreierul face pur si simplu ceea ce i se spune sa faca.
Cei mai multi dintre noi cunosc efectul placebo. Oameni carora li se spune ca un medicament va avea un anumit efect vor simti de mai multe ori acel efect chiar daca li se va administra o pastila goala, fara proprietati active. Norman Cousins, care a aflat printre primii despre puterea credintei în înlaturarea bolii sale, conchide:

„Medicamentele nu sunt întotdeauna necesare. Dar credinta în vindecare este necesara întotdeauna.”

S-a facut un studiu placebo remarcabil asupra unui grup de pacienti cu ulcer perforat. Grupul a fost împartit în doua. Celor din primul grup li s-a spus ca li s-a administrat un medicament nou care le va face bine cu siguranta. Celor din al doilea grup li s-a spus ca li se va administra un medicament experimental despre ale carui efecte se stia foarte putin.

Saptezeci la suta din cei din primul grup au înregistrat o ameliorare semnificativa a ulcerului. Dar numai 25% din al doilea grup au dat rezultate similare. În ambele cazuri, pacientii au primit un medicament fara nici o proprietate activa. Singura deosebire a fost în sistemul de convingeri adoptat.

S-au facut numeroase studii si mai interesante asupra unor persoane care, primind medicamente cunoscute ca având un efect nociv, nu au manifestat nici un astfel de efect atunci când li s-a spus ca rezultatul va fi pozitiv.

Studii conduse de dr. Andrew Weil au dovedit ca experientele celor
care folosesc medicamente corespund exact efectelor pe care le asteapta. A aflat ca poate face pe cineva care a primit o doza de amfetamina sa se simta sedat sau pe altcineva care a primit barbiturice sa se simta stimulat.

„«Magia» medicamentelor se afla în mintea celui care le foloseste, si nu în medicamente,” a conchis Weil. În toate aceste situatii, singura constanta care a afectat cel mai puternic rezultatele a fost convingerea, mesajele corespunzatoare, consecvente transmise creierului si sistemului nervos.

Cu toata puterea lui, procesul nu presupune nici un fel de magie obscura. Convingerea nu este nimic altceva decât o stare, o reprezentare interioara care guverneaza comportamentul. Poate exista o convingere însufletitoare în posibilitate – o convingere ca vom reusi sa facem ceva sau sa realizam altceva.

Poate exista o credinta descurajatoare – convingerea ca nu vom reusi, ca limitarile noastre sunt limpezi, de nerezolvat si coplesitoare. Daca voi credeti în succes, veti gasi puteri sa-l obtineti. Daca însa credeti în esec, acele mesaje vor tinde sa va conduca sa traiti si acea experienta.

Tineti minte: aveti dreptate indiferent daca spuneti ca puteti sa faceti un anumit lucru sau ca nu puteti sa-l faceti. Ambele feluri de convingeri au mare putere. Problema este ce fel de convingeri este cel mai bine sa avem si cum sa ni le dezvoltam.

is your light bright enoughNasterea desavârsirii începe cu constientizarea de catre noi a faptului ca o convingere poate fi aleasa. De obicei nu gîndim asa, dar convingerea poate fi o alegere constienta. Va puteti alege convingeri care sa va blocheze sau convingeri care sa va sprijine. Smecheria este sa alegeti convingeri care sa va conduca spre succes si catre rezultatele pe care le doriti si sa va lepadati de cele care va trag înapoi.

Cea mai eronata conceptie pe care o au oamenii în legatura cu convingerea este ca aceasta este un concept intelectual, static, un fel de întelegere fara legatura cu actiunea si cu rezultatele. Nimic mai neadevarat! Convingerea reprezinta pragul catre desavârsire tocmai pentru ca nu are nimic static si fara legatura.

Convingerea noastra este aceea care hotaraste cât din potentialul nostru vom fi capabili sa aruncam în lupta. Convingerile pot da drumul fluxului de idei sau îl pot opri. Închipuiti-va urmatoarea situatie: cineva va spune: „Adu-mi sarea, te rog!”, si pe când intri în încaperea alaturata, zici: ,Dar nu stiu unde e.” Dupa o cautare de câteva minute, strigi: „Nu gasesc sarea.” Apoi, acel cineva intra în încapere, ia sarea chiar de pe raftul din fata ta si îti spune: „Uite-o, prostule, e chiar în fata ta. Daca era sarpe, putea sa te muste.”

Atunci când ai spus: „Nu pot”, i-ai comandat creierului tau sa nu vada sarea.În psihologie acest lucru se numeste scotom. Tineti minte: orice experienta umana, orice ai spus, auzit, simtit, mirosit sau gustat vreodata este pus la pastrare în creierul tau. Atunci când spui cu convingere ca nu poti sa-ti amintesti ceva, ai dreptate. Atunci când îti spui cu convingere ca poti, îi dai un ordin sistemului tau nervos care deschide calea catre acea parte din creierul tau care, potential, este capabila sa furnizeze raspunsurile de care ai nevoie. „Pot pentru ca ei cred ca pot.” – Vergiliu.

Din nou, deci, ce sunt convingerile? Sunt abordari pre-organizate, pre-formate ale perceptiei, care filtreaza de o maniera apreciabila comunicarea catre noi însine. De unde vin convingerile? De ce unii oameni au convingeri care îi propulseaza spre succes pe când altii au convingeri care îi ajuta doar sa esueze? Daca vom încerca sa modelam convingerile care cultiva desavârsirea, primul lucru de care avem nevoie este sa aflam de unde vin acele convingeri.

Prima sursa este mediul înconjurator. Iata unde se desfasoara în chipul cel mai necrutator ciclurile succesului, care genereaza succes si cele ale esecului, care genereaza esec. Adevarata groaza a vietii de ghetto nu o constituie frustrarile si privatiunile de zi cu zi. Oamenii le pot depasi. Adevaratul cosmar este efectul pe care îl are mediul asupra convingerilor si viselor. Daca tot ce vezi este doar esec, daca tot ce vezi este doar disperare, îti va fi foarte greu sa-ti formezi reprezentarile interioare care sa cultive succesul.

Tineti minte ca în capitolul precedent am stabilit ca modelarea este ceva ce facem cu totii în mod constant. Daca tu cresti în belsug si succes, îti va fi usor sa imiti belsugul si succesul. Daca tu cresti în saracie si disperare, de acolo îti vor veni exemplele de posibilitati.

Albert Einstein spunea: „Putini oameni sunt capabili sa exprime cu cumpanire pareri care sa nu fie influentate de prejudecatile mediului lor social. Cei mai multi oameni nici macar nu sunt în stare sa formuleze asemenea pareri.”

În cadrul unui curs de modelare pentru nivel avansat, am introdus un exercitiu în care gasim oameni care traiesc pe strazile marilor orase. Îi aducem la curs si le modelam sistemele de convingere si strategiile mentale. Le oferim hrana si multa dragoste si le cerem doar sa povesteasca grupului despre viata lor, ce parere au despre situatia în care se afla si de ce cred ei ca lucrurile stau asa cum stau. Apoi îi comparam cu oameni care, în ciuda unor mari tragedii fizice si afective, si-au gasit echilibrul în viata.

La o sesiune recenta am întâlnit un barbat de 28 de ani, puternic, evident inteligent si bine dezvoltat fizic, cu o fata chipesa. De ce era acesta atât de nefericit si îsi ducea traiul pe strazi în timp ce W. Mitchell ­ care, cel putin la prima vedere, avea mai putine resurse care sa-i permita sa-si schimbe viata – era atât de fericit? Mitchell a crescut într-un mediu care îi oferea exemple, modele de oameni care învinsesera mari potrivnicii pentru a câstiga un trai fericit.

Acest mediu îi oferise încrederea în sine: „Si eu puteam sa fac asa ceva.” Dimpotriva, acest tânar, pe care hai sa-l numim John, a crescut într-un mediu în care nu existau asemenea modele. Mama lui era prostituata; tatal lui facea închisoare pentru ca împuscase pe cineva. Când avea 8 ani, tatal sau îi injectase heroina. Acel tip de mediu a jucat cu siguranta un rol în ceea ce credea el ca se putea face – ceva mai mult decât supravietuire – si cum se putea face: sa-ti duci traiul pe strazi, sa furi, sa încerci sa-ti potolesti suferinta cu droguri. El credea ca oamenii profita întotdeauna de tine daca nu stii sa te pazesti, ca nimeni nu iubeste pe nimeni si altele de acest fel.

În noaptea aceea am lucrat cu acest om si i-am schimbat sistemele de convingere (asa cum vom explica în capitolul 6). Ca urmare, el nu s-a mai întors niciodata pe strazi. Din acea noapte a renuntat la droguri. A început sa lucreze, iar acum are prieteni noi si traieste într-un alt mediu, cu noi convingeri, obtinând noi rezultate.

Dr. Benjamin Bloom de la Universitatea din Chicago a studiat o suta de tineri sportivi, muzicieni si studenti cu rezultate de exceptie. A fost surprins sa constate ca cei mai multi dintre acesti copii minune nu au fost sclipitori de la bun început. Dar cei mai multi dintre ei au fost tratati cu multa atentie, îndrumare si sprijin si astfel au început sa se dezvolte. Convingerea ca puteau fi deosebiti a existat înainte de a se arata orice semn vizibil de mare talent.

Mediul poate fi singurul generator extrem de puternic al convingerii, dar nu este doar el. Daca ar fi asa, atunci am trai într-o lume statica în care copiii bogati vor cunoaste numai bogatia, iar copiii saraci nu s-ar ridica niciodata deasupra originii lor. Exista însa si alte experiente si cai de învatare care pot fi si ele niste incubatoare ale convingerii.

2. Întâmplari, extraordinare sau banale, pot ajuta la formarea convingerilor. În viata fiecaruia exista întâmplari pe care nu le poate uita niciodata. Unde va aflati în ziua în care a fost ucis John F. Kennedy? Daca sunteti suficient de vârstnic încât sa va amintiti, sunt sigur ca stiti. Pentru multi oameni, aceea a fost o zi care le-a schimbat pentru totdeauna viziunea lor asupra lumii. Tot astfel, cei mai multi dintre noi am trait experiente pe care nu le vom uita niciodata, momente care ne-au lasat o impresie atât de puternica încât ni s-au întiparit în minte pentru totdeauna. Acesta este tipul de experiente care formeaza convingeri ce ne pot schimba viata.

Când aveam 13 ani, ma întrebam ce aveam sa fiu în viata mea si m-am hotarât sa devin cronicar sportiv. Am citit într-o zi într-un ziar ca Howard Cosell urma sa dea autografe pe noua lui carte la o librarie din apropiere. M-am gândit ca daca vroiam sa ma fac cronicar sportiv, trebuia sa încep prin a lua interviuri unor profesionisti. Si atunci de ce sa nu încep cu o somitate în materie? Am plecat de la scoala, am împrumutat un reportofon, iar mama m-a dus cu masina la libraria cu pricina. Când am ajuns acolo, dl. Cosell tocmai se ridica sa plece. Am intrat în panica. Mai era si înconjurat de reporteri care se luptau sa obtina niste ultime comentarii. M-am strecurat si eu pe sub bratele mai multor reporteri si m-am apropiat de dl. Cosell. Vorbind cu viteza fulgerului, i-am spus ce aveam de gând sa fac si l-am rugat sa-mi acorde un scurt interviu pe care sa-l înregistrez.

Înconjurat de zeci de reporteri care îl asaltau, Howard Cosell mi-a acordat un interviu în exclusivitate. Acea experienta mi-a schimbat convingerea despre ceea ce era posibil, cine este abordabil în viata, precum si care este rasplata celui care cere ceea ce vrea. Datorita încurajarii d-lui Cosell, am continuat sa scriu cronici pentru un ziar si mi-am facut o cariera în presa.

O a treia cale de a cultiva convingerea este prin intermediul cunoasterii. O experienta directa constituie o forma de cunoastere. O alta se câstiga citind, vazând filme si percepând lumea asa cum este înfatisata de altii. Cunoasterea este una din caile prin care ne putem descatusa din oprelistile mediului. Oricât de potrivnica este lumea în care traiesti, poti citi despre realizarile altora, îti poti crea convingeri care îti vor da posibilitatea sa reusesti. Dr. Robert Curvin, un politolog de culoare, scria în The New York Times cum exemplul lui Jackie Robinson, primul jucator de culoare în marile ligi, îi schimbase viata atunci când era tânar. „Ma simteam mai valoros prin atasamentul meu fata de el; exemplul lui îmi înalta sperantele.”

O a patra cale de a obtine rezultate se creeaza prin rezultatele deja obtinute. Cea mai sigura cale de a crea convingerea ca poti face ceva este s-o faci o data, doar o data. Daca ai reusit o data, e mult mai usor sa-ti formezi convingerea ca vei reusi din nou. A trebuit sa scriu prima varianta a acestei carti în mai putin de o luna ca sa nu depasesc termenul de predare. Nu eram sigur daca pot s-o fac. Dar când a trebuit sa scriu un capitol doar într-o zi, am constatat ca puteam. Si o data ce reusisem cu unul, am stiut ca pot s-o fac din nou. Am fost capabil sa-mi formez convingerea care mi-a permis sa-mi termin cartea la timp.

Ziaristii învata acelasi lucru despre cum sa scrii la termen. Putine lucruri în viata sunt atât de descurajatoare ca acela de a trebui sa dai gata o întreaga poveste într-o ora sau chiar mai putin, sub tensiunea termenului zilnic. Majoritatea ziaristilor începatori sunt îngroziti de asta mai mult decât de oricare alt aspect al muncii lor. Dar, ceea ce afla este ca daca reusesc o data sau de doua ori, stiu ca vor mai reusi si pe viitor. Nu devin mai priceputi sau mai rapizi pe masura ce înainteaza în vârsta, dar o data încurajati de convingerea ca pot da gata o poveste indiferent cât timp au la dispozitie, ei constata ca o pot face întotdeauna. Acelasi lucru este valabil si pentru actori, oameni de afaceri, sau oameni din orice domeniu al vietii. A crede ca poti face un anume lucru devine o profetie de auto­împlinire.

A cincea cale de a stabili convingeri este prin crearea în propria minte a experientei pe care ti-o doresti în viitor ca si când s-ar petrece acum. Asa cum experiente trecute îti pot schimba reprezentarile interioare si astfel ceea ce crezi devine posibil, tot astfel poate experienta ta închipuita despre felul cum vrei sa stea lucrurile în viitor. Am numit acest lucru a trai rezultatele înainte ca ele sa se întâmple. Atunci când rezultatele pe care le vezi în jur nu te sprijina pentru a fi într-o stare puternica si eficienta, poti pur si simplu sa-ti creezi o lume asa cum ti-o doresti si sa pasesti în acea experienta, schimbându-ti astfel starile, convingerile si actiunile. Daca ai fi agent de vânzari, ce ai considera ca este mai usor: sa câstigi 10.000 $ sau 100.000 $? Raspunsul corect este: mai usor este sa câstigi 100.000 $. Si îti spun imediat de ce. Daca telul tau este sa câstigi 10.000 $, ceea ce te straduiesti sa faci de fapt este sa câstigi suficient ca sa-ti platesti facturile.

Daca acesta este telul tau, daca asta îti reprezinti tu în legatura cu faptul ca muncesti din greu, crezi ca vei avea o stare productiva, datatoare de puteri, plina de entuziasm în timp ce muncesti? Simti ca tresalti de entuziasm gândindu-te: ah, trebuie sa muncesc din greu ca sa-mi pot achita niste prapadite de facturi? Nu stiu cum gândesti tu, dar mie un asemenea gând nu-mi da aripi defel.
Dar vânzarile sunt vânzari. Trebuie sa dai aceleasi telefoane, sa te întâlnesti cu aceiasi oameni, sa livrezi aceleasi produse, indiferent ce speri sa realizezi. Este asadar mult mai pasionant, mult mai ademenitor, sa te lansezi în lupta pentru 100.000 $ decât pentru 10.000 $. Si este mult mai probabil ca acea stare de entuziasm sa te îndemne la actiuni hotarâte care sa-ti declanseze un potential mai ridicat decât daca doar speri sa-ti duci zilele.

Divine_LightEvident ca banii nu sunt singurul mod prin care sa te motivezi. Oricare ar fi telul pe care ti-l stabilesti, daca îti creezi în minte o imagine limpede, a rezultatului pe care vrei sa-l obtii si ti-o reprezinti ca si când deja ai realizat-o, atunci vei intra în tipul de stare care te va sprijini sa obtii rezultatele pe care le doresti.

Toate aceste lucruri sunt cai de mobilizare a convingerii. Cei mai multi dintre noi ne formam convingerile la întâmplare. Ne impregnam de lucrurile care ne înconjoara – fie ele bune sau rele. Dar una din ideile cheie ale acestei carti este ca nu sunteti doar o frunza în vânt. Va puteti controla convingerile. Va puteti controla felul în care luati model de la altii. Puteti sa va dirijati viata în mod constient. Va puteti schimba. Daca în aceasta carte exista vreun cuvânt-cheie, acela este schimbarea. Dati-mi voie sa va pun întrebarea cea mai elementara cu putinta. Care sunt câteva dintre convingerile pe care le aveti legate de cine sunteti si de ce sunteti în stare? Va rog sa va luati un ragaz si sa scrieti pe scurt cinci convingeri­cheie care au fost niste oprelisti pentru voi în trecut.
1.

2.

3.

4.

5.

Faceti o lista cu cel putin cinci convingeri pozitive care pot acum sa va serveasca drept sprijin în realizarea telurilor voastre cele mai înalte.
1.

2.

3.

4.

5.

Una dintre premisele pe care le detinem este ca fiecare afirmatie pe care o faceti este datata si este legata de momentul la care a fost facuta. Nu afirma un adevar universal valabil. Este valabila doar pentru o anumita persoana la un anumit moment. Este supusa schimbarii. Daca detineti sisteme de convingeri negative, ar trebui sa stiti deja ce fel de efecte daunatoare au. Esential este sa va dati seama ca aceste sisteme nu sunt mai greu de schimbat ca lungimea parului, afectiunea voastra fata de un anumit fel de muzica, calitatea relatiilor voastre cu o anumita persoana. Daca aveti o Honda si considerati ca ati fi mai fericiti daca ati avea un Crysler, un Cadillac sau un Mercedes, sta în puterea voastra sa produceti schimbarea.

Reprezentarile voastre interioare si convingerile voastre functioneaza aproape în acelasi mod. Daca nu va plac, le puteti schimba. Avem convingeri fundamentale care sunt atât de importante pentru noi încât am putea baga mâna în foc pentru ele. Sunt cele de felul ideilor legate de patriotism, familie si dragoste.

Dar viata noastra este guvernata în mare masura de convingeri privitoare la posibilitate, succes sau fericire, pe care le-am acumulat fara sa ne dam seama de-a lungul anilor. Secretul este sa luati la rând acele convingeri si sa va asigurati ca lucreaza în folosul vostru, ca sunt eficiente si datatoare de putere.

Am vorbit despre importanta copierii modelului. Copierea desavârsirii începe cu copierea credintei. Este nevoie de timp pentru a imita anumite lucruri, dar o data ce puteti citi, gândi si auzi, puteti copia convingerile celor mai realizati oameni de pe planeta noastra.

Când a pornit în viata, J. Paul Getty s-a hotarât sa afle care sunt convingerile celor mai realizati oameni, apoi s-a apucat sa le imite. Puteti copia în mod constient convingerile lui si ale celor mai multi lideri citindu-le autobiografiile. Bibliotecile noastre gem de carti cu raspunsuri la întrebari despre cum sa puteti obtine aproape orice rezultat vreti.

De unde vin convingerile voastre personale? Vin de la omul de rând de pe strada? Vin de la emisiunile radio sau TV? Sau de la cei care vorbesc cel mai mult si cel mai tare? Daca vreti sa reusiti, ar fi întelept sa va alegeti cu grija convingerile si nu sa fluturati de colo-colo si sa culegeti ce va pica în mâna. Un lucru important de stiut este ca potentialele pe care le descatusam si rezultatele pe care le obtinem fac parte toate dintr-un proces dinamic care începe cu convingerea. Îmi place sa ma gândesc la acest proces în termenii diagramei care urmeaza.

Sa zicem ca o persoana are convingerea ca nu este în stare sa faca ceva anume. Sa zicem ca si-a spus în sinea lui ca este un student slab. Daca se asteapta sa esueze, cât din potentialul sau va putea sa puna în functiune? Nu prea mult. Si-a spus deja lui însusi ca nu stie. I-a semnalizat deja creierului sau sa se astepte la esec. Pentru ca a început cu toate acele asteptari, ce fel de actiuni va întreprinde oare? Vor fi acestea încrezatoare,pline de energie, coerente si optimiste? Îi vor reflecta oare adevaratul potential? Putin probabil. tristesseDaca tot esti convins ca nu vei reusi, la ce bun sa-ti mai dai toata osteneala? Ai început asadar cu un sistem de convingeri care pune accentul pe ceea ce nu poti face, un sistem care îi semnaleaza ulterior sistemului tau nervos sa raspunda într-un anume fel. Ai pus astfel în miscare o parte redusa din potentialul tau. Ai întreprins niste actiuni cu inima îndoita, doar de proba. Ce fel de rezultate se pot obtine astfel? Sunt sanse sa fie destul de jalnice. Ce efect vor avea aceste rezultate jalnice asupra convingerilor tale legate de eventuale încercari ulterioare? Sunt sanse ca ele sa fortifice convingerile negative cu care a pornit tot acest lant. Daca aceasta este o formula de succes, atunci jucatorii de la L.A. Raiders sunt un grup de balerine.

Avem de a face aici cu o spirala descendenta. Esecul genereaza esec. Oamenii care sunt nefericiti si care duc „o viata ratata”, nu au obtinut de cele mai multe ori rezultatele pe care le-au asteptat atâta timp si nu mai cred deloc ca le mai pot obtine. Fac putin sau nu fac nimic ca sa-si descatuseze potentialul si încep sa încerce sa afle cum sa faca sa-si duca viata fara sa se oboseasca prea mult. Ce rezultate obtin ei în urma unor astfel de actiuni? Sigur ca rezultatele sunt jalnice si le strivesc convingerile si mai mult, daca asa ceva e cu putinta.

„Lemnul bun nu creste usor; cu cât e vântul mai puternic, cu atât sunt mai tari copacii.” – J. Willard Marriott

Haideti sa privim lucrurile dintr-o alta directie. Sa zicem ca începeti prin a avea mari sperante. Mai mult decât sperante – credeti cu toata fiinta voastra ca veti reusi. Începând cu aceasta comunicare limpede, directa, a ceea ce stiti ca este adevarat, cât din potentialul vostru veti folosi? Probabil ca o mare parte. Ce fel de actiuni veti întreprinde de data aceasta? Veti taragana totul si veti tinti la întâmplare? Sigur ca nu!

you_can_flySunteti entuziast, plin de energie, aveti mari sperante de reusita, veti folosi artileria grea. Daca depuneti acest tip de efort, ce roade va da el? Sunt sanse ca ele sa fie foarte bogate. Ce efect are aceasta asupra credintei ca veti mai obtine asemenea rezultate si pe viitor? Acesta este opusul cercului vicios. În acest caz, succesul îsi trage seva din succes si genereaza si mai mult succes, si fiecare succes creeaza mai multa convingere si impulsul de a reusi la nivel tot mai înalt.

Oare dau rateuri si cei foarte înzestrati? Sigur ca da. Oare convingerile pozitive sunt o garantie permanenta pentru obtinerea de rezultate? Sigur ca nu. Daca va spune cineva ca poseda o formula magica care sa garanteze un succes perpetuu si fara echivoc, cel mai bine ar fi sa va paziti portofelul si s-o luati în celalalt sens. Istoria a dovedit însa în nenumarate rânduri ca daca oamenii îsi pastreaza sistemele de convingeri care îi propulseaza, ei vor actiona întotdeauna si vor gasi resursele ca sa reuseasca mereu.

Abraham Lincoln a pierdut alegeri importante, dar a continuat sa creada în capacitatea sa de a reusi pe termen lung. El a lasat succesul sa-i dea aripi si a refuzat sa se lase strivit de esec. Sistemul sau de convingeri era îndreptat catre desavârsire si pâna la urma a atins-o. Si când s-a întâmplat acest lucru, el a schimbat istoria tarii sale.

Uneori nu este neaparat nevoie sa ai o convingere sau o atitudine nemaipomenita fata de ceva anume ca sa reusesti. Uneori oamenii obtin rezultate remarcabile pur si simplu pentru ca nu stiu ca un anumit lucru este greu sau imposibil. Uneori este suficient doar sa nu ai o convingere limitativa.

De exemplu, circula o poveste despre un tânar care a adormit la ora de matematica. S-a trezit când suna de iesire, a privit tabla pe care erau scrise doua probleme si le-a copiat. S-a dus acasa si a lucrat toata ziua si noaptea urmatoare. N-a rezolvat-o pe nici una, dar a tot încercat întreaga saptamâna. în cele din urma, a gasit raspunsul la una dintre probleme si l-a prezentat la scoala. Profesorul a fost pur si simplu uluit. S-a dovedit ca problema pe care o rezolvase elevul era considerata ca fiind fara solutie. Daca elevul ar fi stiut acest lucru, probabil ca nu ar fi rezolvat-o. Dar de vreme ce nu si-a spus ca nu se poate – ci, de fapt, dimpotriva: a crezut ca trebuia s-o rezolve a fost astfel capabil sa gaseasca o cale de rezolvare.

O alta cale de schimbare a convingerii este sa ai o experienta care s-o infirme. Acesta este un alt motiv pentru care practicam mersul pe carbuni încinsi. Nu ma intereseaza daca oamenii pot pasi pe carbuni încinsi, ci ma intereseaza daca oamenii pot face ceva ce ei credeau ca e imposibil.

Daca puteti face un singur lucru pe care îl credeati absolut imposibil, aceasta va va determina sa va revizuiti convingerile.

Viata este mai subtila si mai complexa decât ne place unora dintre noi sa credem. Asa ca, daca n-ati facut-o înca, revizuiti-va convingerile si hotarâti pe care le puteti schimba acum si cu ce le veti înlocui.

Anthony Robbins – „Putere nemarginita”
Despre autor

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: