energie pozitiva

fii acolo unde se intampla lucruri pozitive… fii tu cel ce le genereaza…

a-i vedea pe cei din jur exact aşa cum sunt, nu aşa cum doreşti tu să fie

„Imaginaţi-vă o relaţie perfectă. Vă aflaţi într-o stare continuă de fericire perpetuă, pentru că trăiţi alături de bărbatul ideal sau de femeia ideală. Cum aţi descrie viaţa alături de o asemenea persoană?

Ei bine, relaţia cu o asemenea persoană ar putea fi asemănată cu relaţia cu un câine. Un câine nu poate fi altceva decât un câine. Orice aţi face, el nu se va schimba. Acelaşi lucru este valabil dacă aveţi o pisică, sau un cal. Orice animal este ceea ce este.

Acceptarea acestui adevăr în relaţia cu alţi oameni este foarte importantă. Nici un om nu poate fi schimbat de către un altul. Fie îl iubim aşa cum este, fie nu. A încerca să-l schimbăm pentru a corespunde imaginii noastre personale este ca şi cum am încerca să schimbăm un câine, o pisică sau un cal. Realitatea este că orice om este cel care este, inclusiv noi înşine.

Este la fel ca în cazul dansului: fie doreşti să dansezi, fie nu. Trebuie să fii complet sincer cu tine însuţi, că nu se poate să dansezi şi să te simţi bine dacă tu nu doreşti acest lucru. Numai cine înţelege acest adevăr profund poate deveni suficient de lucid pentru a-i vedea pe cei din jur exact aşa cum sunt, nu aşa cum doreşte el să fie.

Dacă aveţi un câine sau o pisică, gândiţi-vă la relaţia pe care o aveţi cu animalul. Să luăm exemplul relaţiei cu un câine. Animalul ştie perfect cum trebuie să se poarte cu dumneavoastră. Cum reacţionaţi atunci când câinele greşeşte? Orice i-aţi face, lui nu-i pasă, căci el vă iubeşte oricum. Câinele nu aşteaptă nimic de la dumneavoastră. Nu este ceva minunat?

Cum stau însă lucrurile cu iubita sau cu iubitul dumneavoastră, cu soţul sau cu soţia? Aceştia au atât de multe aşteptări, şi în plus, se mai şi schimbă tot timpul.

Câinele este responsabil pentru jumătatea lui de relaţie cu omul. Când stăpânul lui ajunge acasă, câinele latră de bucurie, dă din coadă, sare pe el. El îşi joacă foarte bine rolul, iar omul ştie că este un câine perfect. Cei care îşi iubesc cu adevărat animalele îşi joacă la rândul lor perfect rolul: le hrănesc, le mângâie, se joacă cu ele. Ei îşi iubesc necondiţionat animalele, aşa cum îi iubesc şi acestea pe ei. Ambele părţi îşi asumă perfect partea de responsabilitate pentru relaţia dintre ele.

Marea majoritate a oamenilor îşi pot imagina foarte uşor un asemenea tip de relaţie cu un animal, dar nu şi cu un alt om. Oare de ce? Cunoaşteţi pe cineva care nu este perfect? Câinele este doar un câine, şi acest lucru nu vă deranjează. Nu vă simţiţi deloc responsabil pentru el, nu doriţi să-l faceţi să devină un alt câine. La rândul lui, el nu încearcă să facă din dumneavoastră altcineva decât sunteţi, de pildă un stăpân mai bun. De ce aţi încerca atunci să transformaţi o femeie într-o alta femeie, sau un bărbat într-un alt bărbat? De ce nu sunteţi dispus să îi acceptaţi aşa cum sunt?”

***

„Si relaţia cu un câine poate avea momentele ei mai bune sau mai proaste. Să spunem că aţi avut o zi proastă la serviciu, sau un accident, şi ajungeţi acasă, unde câinele dumneavoastră latră – fericit că vă vede – şi dă din coadă, aşteptând să fie mângâiat. Nu aveţi nici un chef să vă jucaţi cu el, dar câinele este prezent.

Oricum, chiar dacă vede că îl ignoraţi, câinele nu se va supăra pe dumneavoastră, nu o va lua la modul personal. După ce se va bucura de sosirea dumneavoastră şi îşi va da seama că nu doriţi să vă jucaţi cu el, câinele va pleca şi se va juca singur. El nu va insista ca dumneavoastră să vă simţiţi fericit dacă va vedea că nu sunteţi capabil să o faceţi.

De multe ori, oamenii se simt înţeleşi mai bine de câinele lor decât de partenerii care doresc cu tot dinadinsul să-i facă să se simtă fericiţi. Dacă nu simţiţi nevoia să fiţi fericit şi tot ceea ce vă doriţi este un moment de linişte, nu este vina nimănui, şi în nici un caz a partenerului dumneavoastră.

Poate că aveţi o problemă şi simţiţi nevoia să vă liniştiţi. Dar tăcerea îi face pe oameni să emită o sumedenie depresupuneri: „Ce am făcut? Precis tace din cauză că l-am supărat cu ceva!” În realitate, tăcerea dumneavoastră nu are nimic de-a face cu partenerul dumneavoastră; nu este ceva personal. Dacă veţi fi lăsat în pace, tensiunea va dispărea, iar dumneavoastră veţi reveni la starea dumneavoastră naturală de fericire.

Cheia trebuie să se potrivească cu broasca. Dacă unul din parteneri trece printr-un moment prost sau printr-o criză emoţională, celalalt trebuie să-l lase în pace, să fie cel care este. Relaţiile caracterizate prin acest tip de respect sunt foarte diferite; ele reprezintă un mod de a fi, şi pot deveni extrem de reuşite.”

***

„În mod similar, dacă dumneavoastră sunteţi nefericit şi ea este fericită, fericirea ei poate deveni un punct de sprijin pentru dumneavoastră. Lăsaţi-o să fie fericită, chiar de dragul dumneavoastră. Nu încercaţi nici o clipă să-i răpiţi fericirea. Indiferent ce s-a întâmplat la serviciu, nu veniţi acasă ca să vă descărcaţi otrava asupra ei. Mai bine rămâneţi tăcut şi lăsaţi-o să înţeleagă că nu este ceva personal, că vă veţi rezolva singur problema. Îi puteţi chiar spune: „Continuă să fii fericită, să te joci, iar când îmi voi reveni, voi veni şi eu să mă bucur de fericirea ta. Deocamdată simt nevoia să fiu singur”.”

***

„Nu împărtăşiţi cu partenerul dumneavoastră deşeurile din viaţa dumneavoastră, ci iubirea pe care i-o purtaţi, înţelegerea şi respectul dumneavoastră.”

„Arta de a iubi” – Don Miguel Ruiz

2 răspunsuri la „a-i vedea pe cei din jur exact aşa cum sunt, nu aşa cum doreşti tu să fie

  1. clauclaudia 7 februarie 2012 la 13:38

    Ne-am îndrăgostit de persoana de lângă noi, tocmai pentru că este aşa cum este. Daca îl schimbăm, nu mai este cel de care ne-am indrăgostit.

  2. Andee 8 februarie 2012 la 01:17

    Oamenii au foarte multe prejudecati, temeri in ziua de astazi, dar cel mai mult au asteptari. Si atunci cand ai asteptari, e inevitabil sa nu vrei sa schimbi ceva, cu atat mai mult la persoana iubita. Adevarul este ca ne mintim, pentru in cele din urma tot pe ei ii iubim, dar cateodata se intampla sa pierdem trenul . . si sa luam altul gresit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: